De kracht van de geest:

 

Van chemie naar alchemie, van lood naar goud

Organisaties die willen overleven moeten transformeren en mensen maken de organisatie. Het zijn twee feiten die vrijwel niemand betwist, maar slechts weinigen trekken de conclusie die eruit volgt: wie zijn organisatie wil transformeren moet beginnen bij de mensen.

Petra Groot helpt mensen die zichzelf willen transformeren. Die hun hun zelfbewustzijn op een hoger niveau willen brengen. Zodat ze krachtig en flexibel van geest worden. En zodat transformatie wordt verankerd in de kern van de organisatie.

Een gesprek met Petra Groot in vier delen. (Lees hier deel 1 en deel 2)

 

Deel 3: Ontvangen

Iedereen maakt het weleens mee. Waar je ook kijkt, je komt steeds datzelfde getal tegen. Of terwijl je aan het piekeren bent of je nou wel of niet die nieuwe baan moet aannemen kijk je ineens tegen een reclameposter aan die zegt ‘Just do it’. En sinds je rondrijdt in je nieuwe Tesla lijkt iedereen er een te hebben.

 

Kracht van de geest 3

Er zijn vele manieren om dergelijke gebeurtenissen te verklaren. Sommigen laten ze ongemerkt aan zich voorbijgaan. Anderen doen ze af als puur toeval.

Er zijn ook mensen die ze zien als zetje in de rug van het universum. Een seintje dat je op de goede weg bent. Zij spreken van synchroniciteit: het betekenisvol samengaan van gebeurtenissen die niet causaal verbonden lijken.

Een universum dat tegen ons praat. De meesten hebben maar weinig geduld voor dergelijke ideeën: de enige wonderen zijn de wonderen der wetenschap, en die eindeloos succesvolle wetenschap gaat uit van een onverschillig universum dat volledig wordt geregeerd door oorzaak en gevolg.

Maar staat het idee van synchroniciteit echt zo haaks op de wetenschap? Petra Groot denkt van niet: “Natuurkundigen weten allang dat alles verbonden is. Kwantummechanica laat zien dat er helemaal geen gescheiden objecten bestaan. Alles bestaat uit energie. Als je dit inziet begin je te begrijpen wat allemaal mogelijk is met een krachtige geest.”

 

Nieuwe dingen in de wereld brengen

Even een stapje terug. In de eerste twee delen van ons gesprek vertelde Petra hoe we onze geest sterker kunnen maken. Door je bewustzijn te onderzoeken bevrijd je jezelf van de dwingende gedachten die continu door je hoofd gaan. Je leert de energie die je normaal in die gedachten stopt te bundelen. Zodat je kalm van geest wordt en al die energie kunt richten op iets wat jij de moeite waard acht.

Daarmee ben je volledig aanwezig in het hier en nu. Maar zoals Petra uitlegde is dat niet alles: “Een kalme, krachtige geest vergroot je potentieel om geheel nieuwe dingen te creëren. Om een visie te vormen voor de toekomst en deze te laten materialiseren in de wereld.”

 

Alles begint met een visie

Wat je ook wilt bereiken in je leven – een berg beklimmen, gitaar leren spelen, miljonair worden, de wereld rondreizen, een onderneming beginnen of wat dan ook – het begint allemaal met een visie.

“Alles wat zich materialiseert is ooit een gedachte geweest”, vertelt Petra. “Vanaf mijn jeugd heb ik voor mezelf de tijd genomen om te fantaseren over de toekomst. Dat doe ik nu nog steeds met klanten. Ik help ze bij het creëren van een vision board. Daarop visualiseer je dat wat er nog niet is. Zo krijg je helder waar je verlangen zit.”

Een opgeruimde geest is veel beter in staat zo’n verlangen uit te drukken in een heldere visie. Dat is volgens Petra echter pas het begin: “Doordat je je energie niet langer verspilt aan zinloze gedachten kun je al die energie meegeven aan die ene gedachte – aan jouw visie voor de toekomst.”

Maar een gedachte is toch niets totdat je ernaar handelt?

“Dat is een hardnekkig misverstand”, stelt Petra. “Lichaam en geest zijn niet van elkaar gescheiden. Niemand twijfelt er nog aan dat gedachten je lichamelijk ziek kunnen maken: stress is algemeen erkend als oorzaak voor kanker. Wat veel minder mensen weten is dat het net zo goed de andere kant op werkt: als je positieve gedachten de wereld instuurt krijg je daar iets moois voor terug.”

Daarom maakt het wel degelijk uit welke energie je meegeeft aan een gedachte. “De gedachte is het signaal dat je uitzendt. Als dit een visie is waar je echt verliefd op bent, laat je veel energie door je hart stromen, waarmee je het signaal enorm versterkt: dan komen er veel sneller dingen op je af dan wanneer het alleen maar een koude gedachte is.”

De manier waarop dit werkt kan worden vergeleken met een radio. “Maar in plaats van radiogolven stuur je een trilling de wereld in. Hoe meer energie er in de gedachte zit, hoe verder die trilling reikt. Je zendt een bepaalde vibratie uit, en mensen of dingen die op diezelfde frequentie zitten zullen met je mee gaan trillen: ze graviteren als vanzelf naar je toe.”

 

Synchroniciteit

Het klinkt mooi, maar ook een beetje abstract. Hoe werkt dat in de praktijk? Petra geeft een voorbeeld.

“Stel je bedenkt een geweldig idee voor een nieuwe app, maar bent zelf geen programmeur. Dan kun je direct een advertentie plaatsen en stapels cv’s doorspitten. Maar je kunt ook gewoon je ding blijven doen en die visie in je geest houden: je bent simpelweg aanwezig met de vibratie van wat je wil. Dat is een hele andere manier van in de wereld zijn: je bent niet hard aan het werken, je vertrouwt erop dat de vibratie die je de wereld instuurt er mag zijn en dat andere mensen ook op die vibratie zitten. Dan komt op een gegeven moment vanzelf iemand op je pad die goed blijkt te zijn in het bouwen van apps.”

Dat brengt ons terug bij het idee van synchroniciteit. “Gedachten materialiseren dankzij synchroniciteit”, aldus Petra. “Twee dingen komen bij elkaar waardoor iets nieuws kan ontstaan. Daarvoor moet je wel alert zijn. Je bent niet hard aan het werken, maar wel aanwezig. Dit is precies die toestand van een kalme en krachtige geest die aanvoelt wanneer iets energie verdient. Soms komt datgene wat je nodig hebt zelfs op je pad voordat je überhaupt wéét dat je het nodig hebt. Een kalme en krachtige geest laat zo’n moment niet ongemerkt aan zich voorbijgaan.”

 

Alles is verbonden

Het idee dat je puur met je gedachten dingen in de buitenwereld kunt beïnvloeden zal voor velen moeilijk te accepteren zijn. Dat was het vorige eeuw ook voor de natuurkundigen die merkten dat ze de uitkomst van experimenten beïnvloedden puur door te observeren.

“Dit verschijnsel kennen we als het ‘observer effect’, en is bekend geworden vanuit de kwantummechanica”, vertelt Petra. “Eerst wilden de onderzoekers het niet geloven. Als wetenschapper wil je vanzelfsprekend je experiment als complete buitenstaander observeren, zonder zelf enige invloed te hebben op de uitkomst. Maar je staat natuurlijk níet buiten de wereld en observeren is nooit sec observeren – je kijkt met een bepaalde intentie, en dat gaat altijd gepaard met trillingen.”

Waar sceptici zich graag beroepen op de wetenschap, zijn ze vaak blijven hangen in de klassieke mechanica, die allang is weerlegd. “Einstein toonde ruim een eeuw geleden aan dat energie en materie inwisselbaar zijn. De kwantummechanica maakte vervolgens korte metten met het idee van gescheiden objecten. In het Westen kunnen we echter nog altijd moeilijk bevatten dat alles één is. We denken: ‘Ik ben ik, jij bent jij, een appel is een appel en een peer is een peer – allemaal gescheiden objecten.’ Maar alles is op energetisch niveau met elkaar verbonden.”

 

Een stapje terug doen

Als alles is verbonden is het idee van synchroniciteit ineens niet meer zo gek. Maar waarom zou je wachten tot het juiste op je pad komt als je ook gewoon meteen aan de slag kunt – wat is er mis met hard werken?

“Op zich niets”, geeft Petra aan. “Maar het leidt niet per se tot de mooiste resultaten. Als mensen hebben we al snel het idee dat we dingen moeten forceren. Onze wil moeten opleggen aan de wereld. Terwijl het universum zich miljarden jaren prima wist te redden zonder ons. Je hoeft alleen maar de natuur op te zoeken om te zien wat voor schoonheid het allemaal heeft voortgebracht. Zo’n gek idee is het niet om een stapje terug te doen en de controle een beetje los te laten.”

Verder komen door minder te doen. Het klinkt aanlokkelijk. Zeker voor bedrijven die moeten blijven transformeren, maar hun handen al meer dan vol hebben aan het draaiende houden van de winkel.

“Precies”, beaamt Petra. “Maar dat betekent niet dat het eenvoudig is: minder doen kan knap lastig zijn. In het bedrijfsleven zijn we zo gewend alles te doen vanuit de ratio dat we al snel blijven hangen in de onmogelijkheden van wat is, in plaats van dat we een krachtige visie vormen van wat zou kunnen zijn.”

Hoe je als organisatie wél volop kunt profiteren van een sterke visie vertelt Petra in het vierde en laatste deel van ons gesprek.

Wil je alvast beginnen met je eigen ontwikkeling of die van je organisatie? Neem contact op via petra@peoplechange.nl.